Anastasia Michaelsdotter
Anastasia Michaelsdotter Foto: Privat

Anastasia vill ändra synen på skönhet

4:37 min

– Skönhet för mig är mångfald, säger Anastasia Michaelsdotter som nästa år är med och lanserar en ny skönhetstidning.

Som 14-åring började Anastasia Michaelsdotter arbeta som modell. Hon pendlade fram och tillbaka mellan Vetlanda och Stockholm. I den åldern höll hon sin könsidentitet hemlig. Men när modellagenturen fick reda på att hon var transsexuell fick hon inga fler uppdrag. Hon valde då att ta en paus från modellandet och hamnade i en depression. Idag arbetar Anastasia för att synen på skönhet ska bli mer inkluderande. 

– Skönhet enligt branschen är det som genererar pengar. Jag kan vara skönhet för branschen. Jag har ändå tur jag är normativt snygg och normativt smal. Jag kan gå på gatan och vara vilken tjej som helst. Jag får ragg på krogen. Jag är det som samhället tycker är snyggt. Men jag kan också vara världens fulaste på grund av att jag är trans. Jag kan vara världens äckligaste på grund av att jag är trans enligt samhället. Men om branschen ser ett sätt att tjäna pengar på mig kan jag vara den snyggaste människan någonsin, säger Anastasia och berättar att hon återigen blev attraktiv i samband med att serien Orange is the new black kom ut, varav en av skådespelerskorna är transkvinna. Anastasias könsidentiet blev helt plötsligt "trendig". 

– Om dom kan sälja in det på rätt vis i branschen för att använda den här personens "skönhet" så är det skönhet för dom. För skönhet är pengar, säger hon och menar att vår generella uppfattning om skönhet är medlärd. Anastasia själv förknippar begreppet med något helt annat; 

– Skönhet för mig är mångfald. Ingen ser likadan ut, ingen är likadan. Allas olika hudtoner, allas olika kroppar.

Att normalisera människor olikheter har motiverat Anastasia vars önskan är att bara kunna få vara sig själv, utan att någon ska vilja tjäna pengar på henne eller att någon ska vara rädd över att förlora pengar på grund av henne. 

När tror du att det kommer ske någon förändring? 

– Det förbättras ju varje dag. Men det kommer ta jättelång tid innan vi kommer ur det. Vi lever i ett förtryck som har skett under så lång tid. Och har vi otur kan det ta lika lång tid att få bort det. Men jag hoppas verkligen att det försvinner så fort vi kan om vi bara aktivt jobbar emot det. Men jag tror inte det sker under min livstid, tyvärr. Men jag ska göra det jag kan iallafall under den livstiden.

Idag är Anastasia 21 år gammal, bor i Farsta samt jobbar som modell, art director och konstnär. Nästa år är hon med och lanserar tidningen "Guava Magazine" där hon aktivt arbetar för att göra skönhet mer inkluderande.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista