Gurgin och Lola Akinmade Åkerström.
Gurgin och Lola Akinmade Åkerström. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

"Spring inte efter livet, bussen eller killen"

3:56 min

Lola Akinmade Åkerström, författaren bakom bok om lagom, tipsar hur vi stockholmare kan tackla rusningstrafik, kommande julrusch och dejtinglivet bättre genom just vårt: Lagom.

I Stockholm pratar vi ofta om ett allt mer stressat samhälle, där vi ska hinna göra karriär, träna, få ihop det sociala och maxa på tusen plan. Men fotografen, reseskribenten och författaren Lola Akinmade Åkerström menar att vi har ett verktyg vi kan ta till för att hantera allt detta, och som sitter i vår ryggmärg. Lagom.

Här är Lolas tips för att hantera rusningstrafik på tunnelbanan, kommande julrusch och dejtinglivet i Stockholm, med hjälp av lagom.

Rusningstrafik

– Spring inte efter livet, bussen eller killen. Ta det lugnt. Stressen vi sätter på oss är onödig, det kommer en buss till.

Julruschen

– Vi tänker vi måste köpa allt till alla. Fråga om de vill ha något och vad de vill ha, de kanske inte vill ha något så stort. Det är inget fel att shoppa och handla, men vi kan minska på det. Det finns många som inte har något i livet samtidigt som vi bara slösar bort pengar och grejer. Så vi kan ta lite hänsyn till det.  

Dejtinglivet i Stockholm

– Jag är gift sedan nästan 10 år. Men i amerika brukar vi säga "Don't show all your cards at once". Visa inte allt du kan på en gång. Skapa lite mystik omkring dig så intresset håller i sig. Var också direkt. Dansa inte runt frågan.  

Om Lola:

Lola Akinmade Åkerström fick frågan om att skriva en bok på temat lagom, vilket resulterade i boken Lagom - the Swedish secret of living well. En bok som även lockat utanför Sverige, den är nu översatts till 15 olika språk. Lagom är ett koncept som engagerat författaren länge. Lola är även reseskribent och fotograf, och har gjort reseskildringar från runt 60 länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista