Tonje Halvorssen och Lisa Friberg.
1 av 2
Tonje Halvorssen och Lisa Friberg. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.
Tonje Halvorssen har gjort en tröja som väger 5 kilo.
2 av 2
Ton Halvorssen har gjort en tröja som väger 5 kilo. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.

Därför väger Tonjes tröja 5 kilo

1:25 min

27-åriga Tonje Halvorssen har gjort en modekollektion utav säkerhetsnålar, pärlor och paljetter. 10 outfits och 21 plagg har tagit 7000 timmar att göra.

– Jag har plagg som är på 8000 nålar, men jag har också en kjol som är gjord på 125 000 nålar, så det är stor variation. Men det blir lite ekonomiskt betungande, säger Tonje Halvorssen.

Tonje Halvorssen bor på Kungsholmen och har inget modeintresse alls. Men på skoj började hon göra massa tunga kläder av en halv miljon säkerhetsnålar, 1,5 miljoner pärlor och paljetter.

– Det är lite olika tekniker jag använder, ibland sätter jag pärlor på varje nål. Ibland av väv, eller syr ihop ståltråd till en ny form. Jag försöker manipulera säkerhetsnålen till något helt annat, säger Tonje Halvorssen. 

Kommer det göra ont när jag testar tröjan?

– Att ta på sig tröjan är självklart på egen risk. Men det har hittils gått bra för de frivilliga, men de är benhårda. Den väger fem kilo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista