Mohamed El Abed
Mohamed El Abed Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

"Jag levde i en generation med begränsade drömmar"

4:37 min

Vad kostar det att uppfylla sina drömmar? Mohamed El Abed delade med sig av sina erfarenheter.

– Jag levde i en generation med begränsade drömmar, berättar Mohamed El Abed som är född och uppvuxen i Kista. Bristen på representation och förebilder för en ung, svart man i Sverige under 80-talet var påtaglig. Med åren fann han istället ett starkt intresse för frågor som "Varför har vissa möjligheter och inte andra" och började studera statsvetenskap.

– Vi såg inte nån svart programledare. Vi såg inte en svart som jobbade på radio. I och med det så hade jag begränsade drömmar för det var inte möjligt i Sverige, säger han. 

När Mohamed var 33 år gammal gav han sig in i podd-världen. Tillsammans med Babak Behdjou startade han "Klassresan", en podcast där förebilder lyftes fram. Förebilder som Mohamed önskade att han själv hade haft som ung.

Året därpå sa han upp sig från sin fasta tjänst på Stockholms Stad och började ägnade sig åt poddar på heltid. Han blev förälskad i att intervjua människor och att lyfta fram deras berättelser. Mohamed startade även podden "Ögonblicket" senare.

Idag är han 38 och är med och driver "Soundtelling" en podcast studio som producerar poddar åt andra företag. 

Hur har det påverkat dig tror du?

– Jag hade inte börjat jobba med podd och radio när jag var 33. Jag kanske hade gått en kreativ utbildning. Jag hade inte famlat i mörkret under 12-15 år. 

Men att vara driven och att ständigt försöka uppnå sina mål kräver, förutom hårt arbete, ibland även en del uppoffringar. 

– När man har en otrolig drivkraft. Konsekvenserna av den blir ju att man bara ser framåt. Du ska bara framåt. Man vet inte var man ska. Och där har jag ju uppoffrat relationer, dels partners och kompisrelationer, relationer till mina syskon och ibland till min dotter...Man har inte haft tid att stanna upp och reflektera över dom relationerna och det har varit det största priset. Sen är det ju jättekul det jag får göra. Jag lever min dröm, säger Mohamed och berättar att han jobbat extremt mycket de senaste fyra åren. 

– Det är ju också en sån grej som man har fått höra sen man var liten att du måste jobba 150% mer än svennarna om du ska kunna få en likvärdig chans eller ens ska komma i närheten och det ligger kvar i ryggmärgen på en. 

Nästa år går ännu en av Mohameds drömmar i uppfyllelse. Hans berättelser kommer att lanseras i USA. Det handlar om en programserie med sex avsnitt för podcast nätverket Radiotopia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista