Såhär torkade sig stockholmare i röven förr i tiden

1:39 min

1935 kom det första toalettpappret utan stickor. Innan dess täljde man spadar för att skrapa bort skiten ur baken.

Stockholmsbon Christer Nordemo är en före detta rörmokare som nu för tiden utbildar nya toalettmakare. Det han inte kan om dass är inte värt att kunna. När han besökte P5 Förmiddag förklarade han lite om toatekniken från förr.

– Rövskrapan är någonting man torkar sig med. Tänk dig en smörkniv, som man hade när man inte hade tillgång till papper helt enkelt, förklarar Christer.

Rövskrapan användes bara en gång. Den delades inte med någon och man gick inte runt med den i bröstfickan. Däremot var det ett populärt verktyg en bra bit in på 1900-talet.

Tydligen skulle grön skägglav vara att föredra om ingen röskrapa fanns. Denna rekommendation kom från skogshuggarna i Norrland.

– De som körde med rövspade tyckte att det var lite ohygieniskt med pappret, att hålla och slabba runt med saker och ting, säger Christer Nordemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista