Granexperten Anna Benson står och håller i en gran.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Fem tips för att maxa julgranen

Granexperten Anna Benson: "Det är inte så svårt som det låter"
1:37 min

Det är inte för tidigt att köpa julgran, bara man vårdar den rätt så klarar den sig fram till tjugondag knut. Här är de bästa knepen från granexperten Anna Benson.

Att vårda en gran är ungefär som att ta hand om en julstjärna, fast i betydligt större format. Den är fin, den är julig, men den kan lätt dö. Tack och lov har Anna Benson några enkla råd som maximerar din grans livslängd.

Fem råd för att få julgranen att leva längre

1. Välj en färsk gran! Fråga försäljaren när granen togs ner. Är den nerhuggen i november är det okej, men inte tidigare än så.

2. Låt granförsäljaren göra ett nytt snitt på stammen, precis som man gör när man har köpt blommor.

3. När snittet är gjort behövs det en massa vatten till granen. En kungsgran kan ta upp 5 liter vatten de två första dygnen. Investera också i en bra julgransfot som kan fyllas med mycket vatten.

4. Chocka inte granen med en snabb värmeväxling från utetemperatur till innetemperatur. Låt den mellanlanda i en trappuppgång, ett garage eller dylikt. Ställ sedan granen i ett spann med iskallt vatten.

5. Ställ inte granen nära en värmekälla. Om du har golvvärme är det bäst att lägga något mellan golvet och julgransfoten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".