Hässelby-rapparen Fungz
Hässelby-rapparen Fungz Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Fungz: Våga vara annorlunda och våga ta risker

"Min mamma är min största inspiration"
4:09 min

Artisten Fungz har varit nära på att följa strömmen för att passa in i musikbranschen. Nu förespråkar han istället originalitet och att våga vara annorlunda.

Han är ung och driven. Hässelby-rapparen Joel Fungula, även känd under artistnamnet Fungz, är bara 21 år gammal men har arbetat med musik under sju år. Joel vill påverka andra genom sin musik och förespråkar framför allt att våga vara unik.

– Det speciella med oss människor är att ingen av oss är som någon annan. Det är det jag vill sprida: att våga vara sig själv, våga vara annorlunda och våga ta risker. Det är det jag har gjort under min musikkarriär hittills, säger Joel. 

Att budskapet är så pass viktigt för honom har och göra med att han själv varit på väg att hoppa på olika musikaliska trender i hopp om att låtarna ska bli omtyckta av en större publik. Men även de gångar han har försökt hoppa på trender har han aldrig släppt materialet.  

– Sen när jag väl har velat släppa har jag tänkt "Nej det här kan jag inte släppa. Det här är inte jag. Det känns inte rätt" och då kan jag stryka det, berättar han. 

Svaret på var drivet och den höga ambitionen kommer ifrån är enkelt; Mamma. Joels mamma fick honom när hon var 16 år gammal och har varit självständigt samtidigt som hon uppfostrat Joel och hans yngre syskon.

– Min mamma är min största inspiration. Eftersom hon inte gav upp hoppet om oss, dom hon älskar, då vill jag inte ge upp hoppet om musiken, det jag älskar.

Till en början ville hans mamma ändå att Joel skulle satsa på skolan och se på musiken som en hobby, något han då inte förstod sig på men är väldigt tacksam över idag. 

– Från början tänkte jag "Hur kan inte min egen mamma supporta mig? Det här är helt sjukt. Det är hon som betyder mest för mig." Senare har jag ändå varit fett tacksam över att hon har varit på mig med skolan. Jag klarade mig ändå bra i gymnasiet, nu har jag ändå en grundutbildning och nästa år kanske jag börjar plugga på universitet. Och min musik rullar på så jag har ändå kunnat balansera det men det har varit väldigt svårt.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".