Jasmin Bergman och Lukas Örtblad.
Jasmin Bergman och Lukas Örtblad. Foto: Jasmin Bergman.

De vill gifta sig innan Lukas dör

"Vi satte oss vid en utomhusscen och käkade yoghurt till middag"
3:50 min

Jasmin Bergman och Lukas Örtblad har begränsad tid ihop. Lukas lever med cancer och läkarna har sagt att han kommer leva till maj 2018. De vill skapa så många minnen som möjligt ihop och just nu planerar de sitt bröllop.

15 september i år friade Lukas Örtblad till Jasmin Bergman och planen är att deras stora dag ska äga rum i Huddinge februari 2018. Just nu crowdfoundar de för att kunna bjuda så många som möjligt.

Lukas fick diagnosen medullär sköldkörtelcancer med metastaser i halsen, kring mat- och luftstrupen och båda lungorna i februari 2014. Läkarna har gett honom levnadstid till maj 2018 och just nu försöker Lukas och Jasmin skapa så mycket minnen som möjligt ihop.

– Det är mycket ångest för listan på vad man vill hinna med och vad kroppen pallar är två olika världar. Men man sitter ner och funderar över vad som är rimligt att uppnå, sedan satsar man järnet.

Vad är rimligt att uppnå?

– Bröllopet givetvis, förhoppningsvis ut och resa. Sedan skapa minnen. Framförallt skapa så många minnen man kan. Det kan vara att gå till skogen och äta frukost, umgås eller kolla på en film. Man behöver inte materiella saker. Utan så länge man har varandra så kan det skapa mycket, säger Lukas.

– På vår halvårsdag så gick vi ut i regnet. Vi satte oss vid en utomhusscen och käkade yoghurt till middag, säger Jasmin.

– Det var hur mysigt som helst, säger Lukas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".