Panelsnack.
Panelsnack. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

100-årspanelen reder ut finska begrepp

"Om någon kallar mig finne går jag inte i taket"
4:49 min

6e december firade Finland 100 år som självständig nation. Vi bjöd in en panel dagen till ära där vi redde ut begrepp som det finns viss okunskap kring.

100-års panelen bestod av Mattias Björkas (från indiepopgruppen Vasas flora och fauna), Pamela Taivassalo (programledare & komiker) och Jasmin Lindberg (programledare för Popula). De redde ut följande begrepp:

Finlandssvenskar = har svenska som modersmål

Finnar = har finska som modersmål

Finländare = samlingsnamn för både svensk- och finsktalande (Finlands medborgare)

Sverigefinnar = personer med finskt modersmål bosatta i Sverige

Sverigefinlandssvenskar (ej helt etablerad benämning) = personer med svenskt modersmål bosatta i Sverige

Sverigefinländare = finländare som är bosatta i Sverige

Behövs alla dessa begrepp?

– Man har den där viljan att alltid förklara hur det ligger till, säger Mattias. Men om en finlandssvensk skulle kallas finne och ta illa upp är man nog väldigt lättkränkt, säger Mattias.

– Jag kan också känna att jag vill förklara. Ibland tror en del att jag är finlandssvensk eftersom min svenska är så bra, men jag är uppväxt med en mamma som pratar finska, säger Jasmin.  

– Irritationsmomentet är när sverigesvenskar säger vad bra svenska jag har. Om jag säger att jag bott här två månader så får jag höra vad bra svenska jag pratar. Då är frågan om jag ska låta dom tro att jag lärt mig så bra svenska på två månader eller om jag ska förklara att jag började lära mig finska när jag 9 år på lågstadiet. Att jag innan dess bodde i ett samhälle i Finland där alla pratar svenska, säger Pamela.

Är Stockholmare bra på Finland?

– Jag tycker inte det, det är få som varit där. Så vilken bild har man av Finland om man inte varit där? Det finns så mycket man inte vet. Finlands andra språk är svenska. Där pratar man finska och svenska, svenska är modersmål för jättemånga i Finland, säger Jasmin.

Lite info om Finland 100 år:

1917 blev Finland fria från Ryssland, men innan dess var de styrda av Sverige (1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland). Det har inte varit frid och fröjd sedan 1917. Inbördeskrig under 1918 och finska vinterkriget 1939-1940 med efterföljande fortsättningskriget 1941-1944. Under den perioden skickades tusentals finsk- och svenskspråkiga barn till Sverige. För att låta barnen komma undan kriget. Vissa av de finska krigsbarnen som kom till Sverige åkte tillbaks till Finland senare men inte alla.

Enligt panelen är det på självständighetsdagen vanligt att fira stillsamt hemma med tända ljus och finmiddag med skumpa, med den tevesända slottsbalen i bakgrunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".