Suzann Larsdotter och tomma vinglas
Suzann Larsdotter. Foto: Martina Holmberg/TT, Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Därför har HBTQ-kvinnor oftare alkoholproblem

Kvinnor som lever i samkönade äktenskap löper större risk än andra kvinnor att få alkoholproblem. Enligt sexologen Suzann Larsdotter blir alkohol ett sätt att hantera minoritetsstressen.

Flera undersökningar visar att riskbruket av alkohol är större bland HBTQ-personer än bland andra grupper i samhället. En rapport från Socialstyrelsen visar att kvinnor som lever i samkönade äktenskap löper en sex gånger så hög risk att hamna i ett riskbruk eller ett beroende jämfört med kvinnor som lever i olikkönade äktenskap.

– HBTQ-personer mår sämre i många avseenden. Ett sätt att hantera minoritetsstressen är att ta till alkohol, säger Suzann Larsdotter, sakkunnig på RFSU. Hon ligger bakom rapporten Alkohol spelar roll - en studie i hbt-kvinnors alkoholbruk.

För homosexuella kvinnor i trettioårsålder är risken för att hamna i ett riskbruk särskilt stor. Enligt Socialstyrelsen har 3,5 procent av kvinnorna i den åldersgruppen som lever i samkönade äktenskap ett riskbruk. 

– Det är socialt tillåtet att använda alkohol. Och det är ganska tillgängligt på många arenor som HBTQ-kvinnor befinner sig på, säger Suzann Larsdotter. 

Hon lyfter också fram sättet att dricka som ett problem. Flera lesbiska kvinnor väljer att dricka drycker som mer kopplat till manligt drickande, som whisky och öl. Att dricka drinkar anses fjolligt. Suzann Larsdotter menar att kvinnor kan hamna djupare än män i sitt missbruk innan de söker hjälp. Dels för att kvinnor oftare upplever det mer skuldfyllt att medge sina alkoholproblem. 

– Dessutom upplever många att det är ett problem det heteronormativa samhället när kvinnor väl söker vård. Det kan vara jobbigt att i samtalsgrupper dels prata om sitt missbruk och nämna sin homo- eller bisexualitet, säger Suzanne Larsdotter. 

34-åriga Järfällabon Lisa Engh lever själv ihop med en kvinna och har länge jobbat i gayklubbsvängen. Hon upplever att det dricks mindre nu för tiden jämfört med för några år sedan. En orsak till det tror hon är att det tidigare inte var lika vanligt att homosexuella skaffade barn. Det gjorde att fler levde ett singelliv med festande längre upp i åldrarna än andra. Någon som förändrats under de senaste åren.

– Samtidigt har jag sett att artister och kändisar går hand i hand med homosexuella och restaurangfolket, och då blir det ju mycket fest och droger när man är ute, säger Lisa Engh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista