Natalia Murobha tillsammans med texten Merry Christmas och några fåglar som jular.
OBS. Det här julkortet är inte gjort av Natalia Murobha, det är bara en halvtaskigt försök till ett fint julkort. Foto: Sebastian Folcker/SR

Julkort som visar mer än normen

0:49 min

Konstnären Natalia Murobha vill visa att familjer kan se ut på olika sätt och gjorde egna julkort som visar familjekonstellationer och funktionsvariationer som går utanför normen.

Julkort, -kalendrar och olika motiv med högtidstema ser vi överallt i december. Men det är sällan som bilderna visar upp en annan del av vardagen, menar Natalia Murobha. Hon gjorde bland annat vykort med samkönade familjer, ensamstående föräldrar och en svart jultomte i sin serie med julkort.

– Jag tyckte att det var viktigt, och framförallt för barnen, att visa att familjer kan se ut på olika sätt. Istället för att undra varför det inte syns gjorde jag egna, berättar hon.

Att göra konst som visar mer än normen är något som driver Natalia Murobha. Nu är hon aktuell med utställningen Art from the heart på wip: sthlm i Årsta. Där visas det konst från flera kvinnliga, svarta konstnärer som använder sig av olika konstformer för att ta sin plats i Skandinaviens historia. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista