Binta Coker
Dancehall drottningen Binta Coker Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Binta Blackout: "Jag har känt att jag måste vinna"

4:30 min

Hon var tre år gammal när hon tog sina första danssteg. Idag är Binta Blackout en av Sveriges främsta Dancehall-dansare.

Hon har många titlar och vinster i bagaget. Binta Coker har kammat hem vinster i Sverige, Gambia och Europa. Framgången bygger framförallt på hårt arbete. 

Binta säger att hon alltid har velat dansa. Sen hon var liten. Men hobbys kan kosta en del pengar och Binta växte upp med en ensamstående mamma som tog hand om tre barn. 

När artisten Sean Paul slog igenom internationellt i början på 00-talet väcktes ett starkt intresse hos Binta. Hon fastnade för hans musikvideos och framför allt för bakgrundsdansarna. 

12 år gammal fick hon börja arbeta med det hon hade drömt om. Hon hyrde en liten lokal i sitt bostadsområde och började dansa de steg hon memorerat från musikvideos hon sett. Resten är historia. Idag är Binta en av Sveriges främsta dancehall dansare. 

Förutom hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt har Binta alltid fått mycket stöd och pepp från sin mamma. 

– Tro mig. Utan min mamma hade jag inte suttit här idag. Jag hade nog tagit ett vanligt jobb och gett upp för länge sen, säger hon. 

Binta Coker är för de flesta mer känd under namnet "Binta Blackout", namnet på gruppen hon var med och bildade 2009. De senaste åren har det gått väldigt bra för Blackout Empire och Binta kan idag försörja sig på dansen. Men trots det kan hon ibland förvånas över hur mycket hon och dansgruppen har lyckats åstadkomma genom åren.

– Jag blir alltid lika chockad varje gång jag ska förnya mitt dans-CV. 

Så vadå du har gjort så mycket så du blir imponerad av dig själv?

– Ja men typ, skrattar hon.

Bintas motto är "ge aldrig upp". Och hon drivs framförallt av situationer där hon måste bevisa sig själv. 

– Alla tre Dancehall Queen-tävlingar som jag har vunnit har det varit någonting som har gjort att jag har känt att "Jag måste vinna".

Ett exempel var när hon ställde upp i tävlingen "Europas Dancehall Queen". Hon var tvungen att köpa flygbiljetten på egen hand men hade inga pengar. I vinsten ingick det bland annat 10 tusen kronor. Hon lyckades låna pengar som räckte till en enkelbiljett.

– Jag visste att jag var tvungen att vinna om jag skulle komma hem haha.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista