Martin Novak & Carolina Pettersson i P5 STHLM:s studio.
Foto: Sebastian Folcker/SR

De söker upp Huddingebor med psykisk ohälsa

"En del av de som lider av psykisk ohälsa söker inte själva hjälp"
1:42 min

Hur ser man till att personer med psykisk ohälsa får den hjälp de behöver? I Huddinge kommun söker Carolina Pettersson och Martin Novak upp dessa personer.

Carolina Pettersson och Martin Novak arbetar dagligen med att hitta personer med psykisk ohälsa som inte fått den hjälp de kan behöva. Det kan handla om personer som lider av social fobi och därför inte lämnat sin lägenhet under en lång tid eller personer som på grund av andra orsaker isolerar sig från omvärlden. 

Innan Carolina och Martin började jobba som uppsökare har personer som inte aktivt sökt hjälp fallit mellan stolarna. 

– En del av de som lider av psykisk ohälsa söker inte självmant kontakt med psykiatrin eller med socialtjänsten, säger Martin Novakde. 

Oftast är det oroliga familjemedlemmar, grannar eller till exempel polis som hör av sig till uppsökarna. Carolina och Martin försöker sedan få kontakt med personen det rör sig om och börjar med att bygga upp en relation. 

– I bästa fall öppnar dessa personer upp sig för oss om hur de har det och beroende på var de befinner sig kan vi se till att de får hjälp, säger 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".