Längdskidor
1 av 2
Längdskidor Foto: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)
Kristina Strandberg.
2 av 2
Kristina Strandberg. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Experten: 'Stockholmsskidor' är inget för tävling

"För tävling är det valla som gäller"
3:03 min

Vallentunabon Kristina Strandberg tycker vallningsfria skidor är bekvämt men rekommenderar det inte för den som tävlar.

– Det är bekvämt, vallningsfria skidor har funnits väldigt länge. Det har kommit mycket nya varianter. Alla har egentligen som en filt under. Det finns olika för olika temperaturer, som fäster i snön, som fungerar ännu bättre. De finns i olika varianter, från nybörjarskida till nästan tävlingsskida.

Är det främst för att det är bekvämt, eller kan det vara enklare att få in teknik och bli snabbare?

– Det är för att det är bekvämt, samma skida fungerar i ganska många förhållanden. Men inte på is, då är det klister som gäller. Det är inte en skida man tävlar med men för träning är den tillräckligt bra.

Så på tävling ska det vara valla under?

– För tävling är det valla som gäller.

Du säger att valla gäller på tävling. Kan man ha valla på vallningsfria skidor, eller behöver man ha två par skidor om man tävlar?

– För valla ska man ha en skida som är anpassad för det. Om man åker Vasaloppet för upplevelsen så kan en vallningsfri skida vara alldeles tillräckligt.

Om man vill ha bra tid då?

– Det blir knivigt. Vi vet ju hur stockholmsvintrarna ser ut. Jag tror många har så kallade stockholmsskidor. Man är inte så rädd om dom, de har lite repor. Så kan man inte ha tävlingsskidor. Vet man att man ska hålla på bör man ha mer än ett par skidor.

Om Kristina Strandberg

Vallentunabon har varit elitskidåkare, större delen av seniorkarriären var i USA. Sista säsongen var 2010/2011. Kristina har också åkt mycket på hemmaplan och är engagerad i Täby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".