Alexandra Andersson står mitt i ett julmys med en tänd brasa.
Foto: Sofia Henriksson/SR. Pexels.

Veganskt julbord är trendigare än någonsin

"Det är schablonen av en undernärd tomte som bor i ett torp"
1:37 min

Den veganska maten är trendigare än någonsin och julbordsproffset Alexandra Andersson kommer med de bästa tipsen för det veganska julbordet.

För fem år sedan valde skribenten och kreatören Alexandra Andersson att äta veganskt, och reaktionerna var minst sagt blandade. 

– Min mormor började gråta och undrade varför jag inte kunde bete mig som folk, berättar hon. 

Trots motståndet hon mötte i början är hon nu ansvarig för julbordet hemma hos sin familj och släkt. För att övertyga köttälskande familjemedlemmar har hon blivit ett proffs på att laga vegansk julmat som fungerar minst lika bra som den vanliga, trötta skinkan.

Tre veganska julbordsrätter

1. Janssons veganska frestelser

Gör en klassisk Janssons frestelser, fast ändå inte. Byt ut ansjovisen mot kapris och grädde mot exempelvis havre- eller mandelgrädde. Krydda och salta som bara den med nejlika, lagerblad och annat juligt.

2. Auberginesill

Börja med att göra en ättiklag med ättika, vatten, socker, lagerblad och nejlika. Möjligtvis även kryddpeppar. Koka aubergine i saltat vatten i drygt tio minuter. Lägg auberginen i lagen som har svalnat. Gör sedan en senapssås på "vanligt" köttätande vis.

3. Veganska jordnötssmörsrutor

Tänk vegetabiliskt istället för djurprodukter. Blanda jordnötssmör, kokos, sirap, socker och smält ner. Blanda sedan ner exempelvis några frukostflingor efter smak. Smeta ut i en form, häll över smält choklad. Låt stelna och njut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".