Irena Pozar
Irena Pozar Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Irena nekades skadestånd efter hot på nätet

0:39 min

För fyra år sedan fick Irena Pozar en grovt kränkande kommentar. Nu har hon precis fått reda på att hennes ansökan om skadestånd från staten har avslagits.

Det var efter en krönika som Irena möttes av flera hotfulla och sexuellt ofredande meddelanden från en man på nätet. Hon polisanmälde hoten och fallet togs upp i tingsrätten efter bara några månader. 

– Han verkade inte bry sig så mycket om att han var där, utan satt mest och stirrade ner i bordet, berättar Irena. 

– Och det var förvånande! För jag tänkte att det skulle komma in en kille som var jätteångerfull och säga förlåt. 

Mannen dömdes i tingsrätten för ofredande, men efter en överklagan togs fallet upp i hovrätten. Där friades mannen. Efter att Högsta Domstolen nekade till att ta upp fallet där, valde Irena att istället stämma staten. 

– Vi skrev till Justitiekanslern att eftersom han friades så har inte Sverige gett mig som privatperson de rättsmedel som jag behöver för att kunna freda mig, och det ska ett land kunna göra enligt Europakonventionen. 

Förra veckan fick hon till sist svar från Justitiekanslern: hon kommer inte få några pengar från staten. 

Nu är vi i ett moment 22. Justitiekanslern sa att hovrätten visst borde ha dömt honom, så det är inte staten som har gjort fel. Men hovrätten säger att lagstiftningen måste ändras.

Irena och de experter som hjälper henne med fallet har inte bestämt sig för vad de ska göra nu, men hon är säker på att de kommer driva fallet vidare då det är viktigt att ofredande på nätet tas på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista