Kondomen får konkurrens.
1 av 4
Kondomen får konkurrens. Det nya preventivmedlet är en gel som män stryker på axlarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild från när preventivmedel för kvinnor kom, över 50 år sedan.
2 av 4
Arkivbild från när preventivmedel för kvinnor kom, över 50 år sedan. Foto: AP/TT/NTB Scanpix
Kristina Gemzell Danielsson
3 av 4
Kristina Gemzell Danielsson Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio
Kristina Gemzell Danielsson
4 av 4
Kristina Gemzell Danielsson Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Manligt preventivmedel kommer snart till Sverige

2:04 min

Kvinnliga preventivmedel har funnits på marknaden i över 60 år, men de manliga alternativen har varit få. Nu ska en studie genomföras i Sverige för att testa ett nytt manligt preventivmedel.

Undersökningen kommer bland annat genomföras på Karolinska Institutet i Solna. Preventivmedlet består av en gel som männen stryker på axlarna och för att se om gelen fungerar som den ska behövs både kvinnor och män till studien. 

– Det här är en av utmaningarna med studien; att vi måste studera både män och kvinnor eftersom det är kvinnan som är den som blir gravid, berättar Kristina Gemzell Danielsson som är forskare på Karolinska Institutet och en av de som ska genomföra studien. 

Frågan om kvinnor vågar att helt och hållet lita på att män använder salvan som den ska har ställts flera gånger. 

– Men undersökningar visar att väldigt många skulle önska en sådan här metod, och sen tror jag att många är positiva till att båda kan använda preventivmedel.

Det är än så länge svårt att säga när det manliga preventivmedlet kan finnas på den svenska marknaden men det första steget blir alltså just den här studien som kommer pågå i cirka två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista