Farzad Nouri, Njol Ismail Badjie och Titti Schultz.
1 av 2
Farzad Nouri, Njol Ismail Badjie och Titti Schultz. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio
Njol Ismail Badjie.
2 av 2
Njol Ismail Badjie. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Njol använder idrotten som verktyg mot samhällsproblem

2:05 min

Jordbro är ett av de områden i Stockholmsområdet som idrottar minst. Det försöker Njol Badjie från Panetoz att ändra på.

Tillsammans med skådespelaren David Nzinga har han startat idrottsföreningen Jordbro IF som satsar på spontanidrott och att använda sport som ett verktyg för att rätta till samhällsproblem.

De har blandat annat dragit igång kvällar dit tjejer är välkomna för att prata om stress, psykisk hälsa, vålds män mot kvinnor och flera andra ämnen. Under tre kvällar dök 400 tjejer upp. 

– Vi ville fokusera på tjejerna i Jordbro, för det finns så många som säger att just tjejer från Jordbro inte gör någonting. Men vi gav dem en plattform för att kunna göra saker och då kommer det 400 personer, berättar Njol. 

Anledningen till varför Njol engagerat sig i det här projektet är personlig. Han berättar att idrott betytt mycket för honom själv när han har haft det tufft. 

Jag tror att det finns individer som behöver det här, och om vi kan hjälpa till på något sätt så vill jag gärna göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista