Nilgün Alci och Fatma Ipek i Radiohusets hangar.
Foto: Sebastian Folcker/SR

Fatma kämpar för att göra Fittja tryggare

2:24 min

Fatma Ipek tröttnade på att sitta hemma i sin lägenhet. Nu nattvandrar hon runt i Fittja tillsammans med flera andra kvinnor och har prisats för sitt arbete.

Det var för tre år sedan som Fatma tog beslutet att starta Kvinnokraft Fittja. Hon hade tröttnat på att det var kvinnornas uppgift att ta hand om hemmet och barnen. 

– Föreningen ger tillfällighet för kvinnorna att kunna komma in i samhället. Dessa kvinnor har bott här i Sverige i över 40 år men de kan inte åka längre än till Skärholmen, de har inte varit i Gamla Stan och vet lite om Sveriges historia och de kan inte svenska, berättar Nilgün Alci som är ordförande för Kvinnokraft Fittja och dotter till grundaren Fatma. 

Föreningen anordnar aktiviteter där de tillsammans går på museum eller åker på utflykter. Men mest uppmärksamhet har de fått för att kvinnorna nattvandrar i Fittja. För det arbetet har Fatma bland annat fått utmärkelsen "Årets Vägvisare" av Aftonbladet och Svenska Hjältar. 

– Många tror att ungdomarna är farliga men så är det inte egentligen. Mamma och de andra kvinnorna vågar att prata med ungdomarna. Och att säga till, berättar Nilgün. 

Till en början tyckte många ungdomar att det var pinsamt att prata med mammorna, men nu fungerar det bra; de hälsar när mammorna kommer, de för dialoger och ungdomarna uppskattar att de kan vända sig till mammorna ute på stan. 

– Jag älskar alla barn som är ute i Fittja, oavsett om det är mina egna, kompisars eller släktingar. Alla barn är mina barn, säger Fatma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista