En hand som tar en lussekatt till vänster. Kocklinn till höger.
Foto: Fredrik Sandberg/TT-Matilda Berggren/SR

Recepten som räddar resterna

3:07 min

Mellandagarna är resternas högtid. Vet du inte vad du ska göra av din överblivna risgrynsgröt eller har du en hel skål med gravlaxsås kvar? Lugn, Linn Söderström aka Kocklinn ger dig bästa tipsen för att rädda resterna.

Linn Söderström kom på tredje plats i årets upplaga av tv-programmet Kockarnas kamp och under 2018 ser hon fram emot att öppna sin första egna krog. P5 Sthlm fick äran att ha henne på besök i studion där hon gav oss tre tips på hur du räddar resterna från julbordet.

  1. Gravlaxpasta
    5 dl grädde - koka ihop till tjock konsistens och i med fiskbuljongtärning och torkad basilika. Koka pasta enligt förpackningen. I med skivad gravad lax i såsen precis innan servering.
  2. Risbollar
    En klick risgrynsgröt (funkar bra med osötad)
    Riven ost
    Mannagryn (för att reglera konsistensen)
    Kryddor, t ex chili, rökt paprika, lök/vitlök
    Blanda ihop allt detta och planera i mjöl, ägg och sedan skorpmjöl eller mannagryn. Fritera på 160 grader.

  3. Saffransriddare
    1 dl mjölk
    1/2 dl mjöl
    1 ägg
    Blanda ihop allt.

    Halverade lussebullar
    Smör att steka i
    Socker och kanel

    Doppa bullarna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör. Doppa sedan i kanel/socker och ät med sylt och kanske en klick grädde eller créme fraiche.

    Lycka till och god fortsättning!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista