Adam Pålsson.
Adam Pålsson. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio och Thomas Johansson/TT

Adam: Hela Teds liv kämpade han för att vara i ljuset

3:34 min

– Ted hade blivit besviken om filmen hade gottat sig i eländet för att göra kritiker nöjda. Så säger skådespelaren och musikern Adam Pålsson om filmen om Ted Gärdestad som har premiär idag.

Idag är det biopremiär för Ted Gärdestad-filmen Ted - för kärlekens skull. I rollen som Ted finner vi Adam Pålsson.

Solluntunabon Ted levde 1956-1997 och tillsammans med sin bror Kenneth gjorde de hits som Sol, vind och vatten, Satellit och Oh, vilken härlig da. Ted Gärdestad levde med psykisk ohälsa under sitt liv, men för Adam var det viktigt att det inte fick dominera filmen.

– Ted diagnostiserades ju inte och han fick kanske inte den hjälp han behövde. Det är inte helt lätt att säga vad han led av. Jag fick vara ganska konkret. Ted var tydlig med att han hörde röster och ljud som försökte styra honom. För honom var det så och ifrågasatte man det så kränkte man hans absoluta uppfattning om verkligheten. Så det var inte så svårt egentligen.

Björn Jansson som är recensent för Kulturnytt i P4 tycker det är en ljus skildring av Teds liv och Adam håller med. Adam tror att det är det är så Ted hade velat ha filmen om honom.  

– Inte så att man ska blunda för hela Ted eller hela hans resa. Men att man inte låter sjukdomen stjäla minnet av Ted. Ted sa ofta till Kenneth att han skulle skriva låtar om kärlek. Han tyckte de skulle bidra till ljuset i mörkret. Jag tror han sa så för att han visste något om mörkret som många andra inte känner till. Han ville inte vara i mörkret. Hela hans liv så kämpade han för att få vara i ljuset. Ted hade blivit besviken om filmen hade gottat sig i eländet för att göra kritiker nöjda. Han hade föraktat det.

Om Adam Pålsson:

Vi har kunnat se honom i produktioner som Innan vi dör och Torka aldrig tårar utan handskar. Den 20e januari ser vi honom på P3 Guld som programledare. Adam är även musiker och har varit sångare och låtskrivare i popbandet År & Dar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista