Tarik Saleh.
Tarik Saleh. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Tarik Saleh: Folk frågar nästan varje dag var jag kommer ifrån

3:30 min

Södermalmsbon Tarik Saleh är regissör för The Nile Hilton Incident och för honom betyder Guldbaggenomineringarna väldigt mycket på ett personligt plan.

Under torsdagen presenterades nomineringarna för Guldbaggegalan. Thrillern The Nile Hilton Incident är nominerad inom åtta kategorier.

– Det är ganska rörande att juryn betraktat den som en av de bästa filmerna i år med tanke på att den är på arabiska och dinka, och utspelar sig i Kairo. Men jag är svensk, Fares Fares är svensk och Kristina Åberg som är producent är svensk och Roger Rosenberg som gjort scenografin är svensk. Det är en svensk film men den utspelar sig någon annanstans. Och juryn har betraktat filmen på det sättet.

– Jag som är född i Stockholm på Södersjukhuset 1972 har ändå fått frågan nästan varje dag var jag kommer ifrån. Därför betyder det kanske lite extra för mig att få den bekräftelsen att jag är svensk och det är en svensk film, säger regissören Tarik Saleh.

Det sitter i detaljerna

För Tarik var det viktigt att alla som ser filmen ska känna igen sig, oavsett om de bor i Borås, Göteborg eller Mexico City och nyckeln till det tror han är detaljer.

– Om du vill tala till en människa på andra sidan jorden så var specifik med detaljerna. Människor är ganska lika, har ganska lika drömmar. Ibland i den politiska debatten känns det som vi glömmer att vi har mer gemensamt än det som skiljer oss åt. I filmen ville jag beskriva ett samhälle som håller på och går sönder inifrån. Jag ville beskriva det så detaljerat och nära att alla kan känna igen sig och säga att sådär är det när saker inte fungerar.

Om thrillern The Nile Hilton Incident:

Filmen är inspirerat av ett verkligt mordfall i Egypten. När en känd sångerska hittas död på The Nile Hilton hamnar utredningen hos en korrupt kriminalpolis. Fallet visar sig bli komplicerat och under utredningens gång så ifrågasätter polisen också sin egen moral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista