Psykologen Oskar Henrikson.
Psykologen Oskar Henrikson. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Så håller du dina nyårslöften

2:36 min

Oskar Henrikson, psykolog, tycker att nyårslöften är ett bra sätt att starta en ny god vana på. Men det finns en del fällor man ska undvika för att lyckas.

Nu är det nytt år igen och många nya löften har tagits. Men hur ska man egentligen tänka kring sina nyårslöften för att de ska hålla året ut?

– Man ska inte skälla på sig själv, det ska man inte göra. Då mår man dåligt, det visar faktiskt forskning. De som skäller på sig själva lyckas mindre och de som är snälla mot sig själva lyckas mer med sitt nyårslöfte, säger Oskar. 

En fråga som man bör fråga sig själv enligt Oskar är: vill du överhuvudtaget ha det här nyårslöftet? 

För bara en vecka efter nyårsafton har en fjärdedel av löftena tacklat av. 

Man kanske gör det lite orealistiskt, lite stort. Att man gör det lite lutherskt och tråkigt. 

Vad är en typisk förutsättning för att lyckas?

– Att man gör det litet och enkelt. Så att man tänker 'åh det här klarade jag, kul, nu kanske jag kan göra lite mer', säger Oskar. 

Istället för att träna fem dagar i veckan så kan man göra en yogahälsning om dagen. Något som tar femton sekunder. 

Trots allt så är det faktiskt flera löften som håller i sig. 

– På ett halvår så är det ungefär hälften som klarar sig. Och det tycker jag faktiskt är ganska bra. Så varför inte ha ett nyårslöfte?

Sammanfattningsvis berättar Oskar att man inte ska ställa för höga krav på sig själv. Att man istället ska sätta korta, konkreta mål som är mätbara och löftet ska vara något som du verkligen vill. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista