Arkivbild från TT.
Arkivbild från TT. Foto: Marc Femenia / TT

De vill bryta tystnaden för prostituerade

Gabriella: Väldigt många bär på tunga trauman
1:26 min

Efter #metoo-uppropet delar nu kvinnor inom prostitution med sig av övergrepp och våld under hashtagen #intedinhora. Gabriella som var med och startade hashtagen berättar varför.

I kölvattnet av #metoo har flera branscher gått ut och brutit tystnaden om sexuella övergrepp. Men upproret lämnade vissa grupper i samhället utanför. Därför startade Gabriella och Amanda hashtagen #intedinhora, för att samla in berättelsen för att stoppa övergrepp inom prostitution.

– Vi vill ställa krav på politikerna. Det har vi gjort i vårt upprop och det innebär bland annat att vi vill ha kompetenshöjande insatser inom olika samhällsinstanser som den här gruppen möter, säger Gabriella. 

Hon berättar också att många som prostituerar sig blir bemötta på ett väldigt respektlöst sätt och det vill de nu förändra med hjälp av uppropet. De vill också att fler förebyggande åtgärder sätts in, till exempel i skolan.

– Vi vill också ha ett starkt rättsskydd med bland annat ett höjt straff. Det är nästan ingen som har dömts till fängelse för köp av sexuell tjänst, säger hon.

Med uppropet vill de också ha högre straff för köp av sexuella tjänster från barn, något som idag bara ger böter i straff fortsätter Gabriella. 

Vi vill också ha kompetensbaserade stödverksamheter. 

Gabriella vittnar om att många som säljer sex blir utsatta för grova övergrepp. Det är genom stödverksamheterna som kvinnorna kan få hjälp och behandling. 

– Majoriteten har ju blivit utsatta för övergrepp innan de börjar sälja sex. Så väldigt många bär på tunga trauman och då vill vi se till att man får traumabehandling men också praktisk hjälp i kontakt med andra myndigheter.  

Idag är det många som söker hjälp som bemöts på ett nonchalant sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".