Hilmar Prato och Linnea Werlid.
Hilmar Prato och Linnea Werlid. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

De skapar gemenskap och bryter segregation

1:50 min

Organisationen Svenska med baby vill skapa mötesplatser mellan nya och etablerade svenskar som är föräldralediga. Linnea Werlid, kommunikatör och Hilmar Prato, deltagare berättar om verksamheten.

För fem år sedan startade organisationen Svenska med baby i Stockholm som en mötesplats för att bryta segregation och skapa nya kontakter mellan föräldrar oavsett bakgrund. Linnea Werlid började som deltagare i organisationen men är idag kommunikatör. 

– Svenska med baby är en ideell organisation som arbetar med att bryta segregation och det gör vi genom att sammanföra nya och etablerade svenskar som är föräldrar i föräldrargrupper, säger hon. 

Linnea berättar att Svenska med baby i första hand är det ett bra sätt för föräldrarna att få träna svenska och träffa människor som bor i olika områden i Stockholm och som man inte möter i vardagen. Som förälder är man också i samma situation och kan därför lära sig mycket av varandra.

– Men det är också för barnens skull. Att i förlängningen skapa ett mer sammanhållet Sverige. Där barnen kan få växa upp i. 

Svenska med baby vill skapa ett samhälle där mångfald är något naturligt och att man är intresserad av att lära sig av varandra. 

Hilmar Prato är pappa och deltagare, han hittade en annons för Svenskar med baby på sin sons förskola. 

– Jag tyckte att det skulle passa perfekt till mig. Jag kommer från Venezuela, jag var ny förälder här, jag var hemma med en bebis och jag ville väldigt gärna träffa andra föräldrar, säger han. 

Himlar är fortfarande med i gemenskapen och har skaffat flera nya vänner. Han trivs bra och tycker att det är ett kul sätt att mötas på. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista