Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kocken: Om tre år finns det bra falafel i Stockholm

Publicerat onsdag 31 januari kl 13.31
"Allting som är hett på Södermalm och funkar där, kommer till resten av stan efter tre år"
(0:54 min)
Jonas Wiberg och Max Bogren-Lindahl.
Jonas Wiberg och Max Bogren-Lindahl. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

På torsdag har det nya matprogrammet Kockakademin premiär där bland andra Jonas Wiberg och Max Bogren-Lindahl tävlar om anställning på en krog i Stockholm. Vi snackar mattrender i stan.

Några som har stenkoll på Stockholms mattrender är kockarna Jonas Wiberg och Max Bogren-Lindahl som är aktuella i tv-programmet Kockakademin. 

– Just nu är det mycket ramen, nudlar och asiatiskt som är ganska hype, säger Jonas. 

Det är nästan som att billiga rätter har blivit dyrare och kanske även mer exklusivt. Men enligt Max är Stockholm lite speciellt när det gäller vilka mattrender som funkar och blir stora i stan. 

– Jag har en teori om att allting som är hett på Södermalm och funkar där, kommer till resten av stan efter tre år. Söder är som ett slags filter, säger Max. 

Han fortsätter med att ge hamburgehaken som exempel. Det började på Söder och slog några år senare stort i resten av Stockholm som idag kryllar av hamburgerrestauranger. 

Nu är det jättehett med falafel på söder. Min teori är att det kommer finnas jättebra falafel i hela Stockholm om tre år. 

Hur det går för Jonas och Max i Kockakademin återstår att se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".