Adam Kirstein Reuterswärd
Adam Kirstein Reuterswärd Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Adam förlorade allt på grund av sitt spelberoende

Adam: Spelberoende är ju en sjukdom
3:31 min

Från och med årsskiftet är kommuner skyldiga att ge vård till spelmissbrukare. Adam Kirstein Reuterswärd har varit spelfri i två år och idag hjälper han andra ur spelberoende.

Sedan årsskiftet är spelmissbruk inskrivet i socialtjänstlagen vilket innebär att kommuner är skyldiga att ge vård och stöd till spelmissbrukare. Precis som alkoholmissbruk räknas nu spelberoende som en psykiatrisk diagnos. 

Adam Kirstein Reuterswärd var tidigare spelberoende och har förlorat både jobb och nära relationer. Idag har han däremot varit spelfri i två år och är inte orolig för ett återfall så länge han arbetar med det varje dag. 

– Spelberoende är ju en sjukdom. Och så länge jag har ett dagligt program och tar medicinen så är jag utom risk, säger Adam. 

Men han berättar också att om han inte följer sitt program eller slutar att göra sina dagliga övningar är han närmare ett återfall. 

En daglig övning kan till exempel vara att meditera på morgonen och fundera över vad man går igenom vad man är tacksam för.

Man kan också ha videoklipp från nära och kära som via mobilen berättar hur ens spelande påverkat relationen med personen. Så att man blir påmind om att det är skönt att man är spelfri. 

Men Adam känner att det finns kvar en viss saknad och att det var ett sätt att fly verkligheten. 

– Även om livet är kaos, när man spelar så är man här och nu och tänker bara på det. Och det är svårt att hitta något substitut till. 

För att få hjälp tipsar Adam framförallt om föreningen Spelberoendes riksförbund. De anordnar gratisträffar där man kan få träffa anhöriga och spelare för att gå hjälp och känna att man kan identifiera sig med andra. 

Hur vet man om man är spelberoende?

– Det är framförallt ett beteende. Har man till exempel spelat en kväll och man har fått konsekvenser i form av att man innan lagt upp att man får spela för en viss summa och så kommer man hem och har spelat för betydligt mer. Vilket innebär att du kanske måste ljuga eller låna pengar för att få månaden att gå ihop. Med det kommer ångest, om du känner så men gör samma sak igen. Då finns du garanterat i riskzonen. 

Alltså när man återkommande sätter sig i en tuff situation utan att reflektera över att man fortsätter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".