Minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors.
Minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors. Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Minimalisternas bästa tips för att prylbanta

"Målbilden är att ha precis det vi behöver och uppskattar, och inte mer än det"
2:19 min

Vi har nog alla saker som bara tar upp plats och som aldrig används. Men hur ska man göra för att bli av med dem? Minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors har svaren.

Att börja rensa ut och slänga saker kan vara svårt att börja med. Elisabeth Byström tipsar om att första steget är att bara göra det och på så sätt känna lite motivation.

– För ofta får man momentum när man väl har börjat och tycker att det är ganska kul, säger Elisabeth.   

Men om man har svårt att göra sig av med något eller är osäker på om man ska ge bort något så finns det en modell som de utgår ifrån. 

– Vi kallar det för behovsanalysen. Tillför något ett värde, kommer den till frekvent användning och om det inte finns någon annat som kan tillfredsställa samma behov så behåller vi den, säger Johan Ernfors. 

Om man svarar nej på någon av de här frågorna så ska man inte ha kvar saken. Ett exempel på det kan vara Elisabeths dagböcker som rykte senast.

– Jag var rädd för att mina barn skulle läsa det. Jag kan berätta om det nu om det är något som de vill veta eller vill känna till. Och då berätta det med ett mer nyanserat språk än när man var mitt uppe i känslorna, säger hon. 

Men hur gör man med nostalgiska saker eller arvegods?

– Vi brukar rekommendera att man inte börjar där. För det är det svåraste som finns, säger Johan Ernfors. 

Istället för att rensa ut det så kan man till exempel börja använda sakerna mer och där igenom få ut ett större värde. 

Vad är målbilden?

– Målbilden är att ha precis det vi behöver och uppskattar, och inte mer än det. Och det vi inte behöver ger vi hellre till andra som behöver det, säger Johan Ernfors. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".