Bild från Skams avslutningsfest.
Ballonggjengen på Skams avslutningsfest. Foto: Bendiksby, Terje/TT

SKAM-Yousef vill skapa acceptans genom nya podden

"Acceptera varandra är också en träning"
3:44 min

Cengiz Al spelade Yousef Acar i populära norska serien Skam. Nu är han och killarna i Ballonggjengen i serien poddaktuella med Andregenerasjonen. 

I veckan utsågs Skam till Årets utländska tv-program, under QX-galan. Norska Skam som tog Sverige med storm med karaktärer som Sana, Nora, Yousef, Eva och Chris. Men vad gör personerna bakom Skam nu?

Mutasim Billah, Simo Elh'babi, Adam Ezzari och Cengiz Al som spelar killarna i Ballonggjengen är poddaktuella hos NRK. Podden kommer ta upp olika teman men övergripande tanken med podden är att inspirera andra att vara sig själva och att acceptera och respektera varandra.

– Vi pratar om väldigt mycket utifrån vårt perspektiv. Vi har pratat om fördomar. Alla har det. Vi dömer en person i våra tankar. Vi måste respektera varandra. Vi pratar också om rasism, om att inte tro på alla rykten. Om att vara sig själv och inte göra det man inte vill.

Något som hjälpt och format Cengiz Al mycket är dans. 

– Dansen har hjälpt mig mycket. Det är så fredligt. Du tävlar i dansmiljö men inspireras av din motståndare. Det spelar ingen roll vilken nivå du är på, för det handlar om träning. Tränar du så blir du bättre. På samma sätt kan man träna på att acceptera varandra. Jag har både mobbats och mobbat. Idag tycker jag inte det var fett, istället för att mobba kunde jag accepterat och respekterat personen. Jag kunde varit en kamrat i klassrummet.

Om Andregenerasjonen:

Första avsnittet av NRK-podden släpptes första februari och kommer bestå av 12 avsnitt. Killarna pratar utifrån dom själva och inte som karaktärerna de spelar i Skam. Namnet kom de på efter en workshop.

– Vi är alla det, vi har växt upp med två kulturer, vilket vi känner oss väldigt lottade över att vi är. Namnet ska visa vårt perspektiv som växt upp med två kulturer, säger Cengiz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".