Sara Lehmann
Sara Lehmann. Foto: Lisa Friberg /Sveriges Radio

Sara drabbades av cancer i lymfkörtlarna

"Beskedet kom som en riktig käftsmäll."
3:45 min

När Sara Lehmann var 27 år upptäckte hon en knöl vid nyckelbenet. Det visade sig vara cancer och från en dag till en annan förändrades hennes liv.

Vad händer när man är 27 år gammal, mitt i karriären och plötsligt får veta att man har en dödlig sjukdom? Det här hände Sara Lehmann från Midsommarkransen. För henne började allt en dag i maj 2014. 

– Hela min släkt hade samlats på vårt landställe för att sprida min farfars aska. Mitt i den här bisarra situationen står jag och masserar min hals. Och plötsligt känner jag något som inte stämmer -en knöl vid nyckelbenet.

Sara visade knölen för en släkting som är läkare och som också befann sig på släktträffen. Han förstod att något inte stod rätt till och fixade tid till Sara för en kontroll. Efter röntgen, provtagning och operationer visade det sig vara hodgkins lymfom, cancer i lymfkörtlarna.

– Beskedet kom som en riktig käftsmäll. Jag ville inte tro på det förrän det var ett faktum att det var cancer.

Efter tre månader av strålning och cellgifter var Sara färdigbehandlad. Ändå dröjer det tills hon är friskförklarad. 

- Min typ av cancer kollar man upp i fem år. Det börjar med att man går var tredje månad. Sen går man på återkontroll varje halvår. Och nu i slutet är det en gång varje år. Nu har jag två år kvar tills jag kan säga att jag är frisk. 

Det var först när Sara Lehmann var färdig med behandlingen som det gick upp för henne hur allvarligt läget faktiskt varit.

– Min insikt om vad som hade hänt kom i efterhand. Då kom alla känslorna och mycket ångest. Samtidigt är jag så otroligt tacksam för att jag drabbades av en sån form av cancer där cellgifter och strålning biter. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".