Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Sarah Dawn Finers metoo-ilska: Jag vill nästan gråta

"Jag skäms att vi har så mycket kvar"
3:56 min

Under Grammisgalan gick kvinnliga artister hand i hand på röda mattan för att uppmärksamma musikbranschens metoo-hashtag #närmusikentystnar. Sarah Dawn Finer känner stolthet i att fler vågar stå upp för kvinnor i musikbranschen.

Sarah Dawn Finer började turnera redan som 13-åring och berättar att hon har haft erfarenheter av både trakasserier och sexuella trakasserier inom musikbranchen.

Hon berättar att det saknas en representation av kvinnor i maktposition, men det är det som nu håller på att förändras. 

– Hade jag haft Zara Larsson som förebild då, shit vilket liv jag hade levt. Bara baserat på att någon står där och vågar stå och säga något annat, säger hon. 

När flera kvinnliga artister gick in hand i hand för att uppmärksamma #närmusikentystnar på Grammisgalan, ser man hur långt vi har kommit, menar Sarah Dawn Finer. 

– Jag vill nästan gråta, jag blir stolt i en sån situation som Grammis var igår, säger hon. 

Sarah Dawn Finer hyllar artistkollegan Zara Larssons mod och säger att Zara Larssons uttalanden kan provocera men att hon framförallt har en vilja att förändra.

Hon berättar också att man förr var mer ensam och att det var mer normaliserat att behandlas på ett visst sätt som kvinna. Idag är det däremot bättre.

Det är sån makt i att vara fler och i att våga. För min dotter kommer man inte vara ensam längre, och det får mig att gråta bara det. 

– Vi har kommit så långt här. Vi måste göra mer, vi måste göra bättre. Jag skäms att vi är ett land som har kommit så långt inom så mycket men ändå har så mycket kvar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".