Söndagsgästerna Faisal Muse och Fuad Omar
Söndagsgästerna Faisal Muse och Fuad Omar Foto: Mariana Benyamin Sir / Sveriges Radio

Fuad och Faisal sprider kunskap om psykisk ohälsa

"Jag vågade inte lära mig om mina känslor och jag vågade inte lära känna mig själv"
4:28 min

"Jag visste inte vilka känslor som beskrev vad och jag vågade inte gå in på det", säger Söndagsgästerna Fuad och Faisal som arbetar med att sprida kunskap om psykisk ohälsa.

Husbyborna Fuad Omar och Faisal Muse beskriver det som att de år 2016 "kraschade". Båda hade, under en lång tid, levt med psykisk ohälsa utan att kunna sätta fingret på varför de kände som de gjorde. För ungefär ett år sedan grundade vännerna den ideella föreningen "Unity & Cultivation" och bedriver idag "Projekt Trygg", där syftet är att sprida kunskap om och få bort tabun kring ämnet psykisk ohälsa bland ungdomar. De vill dessutom få till en "Jämlik hälsa".

– Vi lever i en välfärdsparadox med ojämlika livsvillkor. Vår fokus ligger på att vi vill bidra med det vi kan. I form av vår kunskap, i form av vår verksamhet, säger Faisal. 

– Det här är vårt sätt att bidra till en mer jämlik hälsa för vi vet också att, vare sig det är fysisk hälsa eller psykisk hälsa, det är ändå något som drabbar staten på samma sätt. Så det är vårt sätt att tackla det och bidra till lite mer rättvisa villkor, säger Fuad. 

Att hävda att man inte är så bra på att prata om sina känslor menar Fuad och Faisal beror på att personen i fråga vill undvika sina problem. 

–Spontant så tänker jag "Skitsnack"...Jag säger det för jag har sagt det själv. Jag säger det för jag vet ur vilken kontext jag sa det också. När jag väl sa det handlade det för om mig att jag inte visste. Jag hade inte kunskap om det här med känslor. Jag visste inte vilka känslor som beskrev vad och jag vågade inte gå in på det. Jag vågade inte lära mig om mina känslor och jag vågade inte lära känna mig själv, säger Fuad.

– Allt handlar om erfarenheter så har man svårt för att uttrycka sig så kan det vara ett sätt att skydda sin sårbarhet, säger Faisal. 

Varför är detta så viktigt för er?

– Jag har yngre syskon. Och jag vill inte att dom ska gå igenom samma sak som jag har gått igenom just när det gäller det här med psykisk ohälsa. Inte bara mina yngre syskon utan ungdomar rent allmänt. Jag vill inte att man ska behöva gå en hel livstid utan att förstå vissa saker kring sig själv, säger Fuad.

– Men också just välfärdsparadoxen vi lever i. Den ojämlika hälsan. De ojämlika livsvillkoren vi lever i. Ungdomar i just socioekonomiska utsatta områden har dubbelt så stor risk att drabbas av psykisk ohälsa. Så det är extremt viktigt, säger Faisal.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".