Markoolio och pendeltåg
Markoolio spelade in sin första skiva i en studio i Västerhaninge vilket tvingade honom att åka en hel del pendeltåg. Foto: Henrik Montgomery, Magnus Hjalmarson Neideman /TT

Markoolios resor till Västerhaninge blev en hit

1:26 min

Det har gått 20 år sedan Markoolio skrev Åka pendeltåg. Idag har han körkort men minns hur pendlandet till studion i Västerhaninge fick honom att skriva låten.

I år är det 20 år sedan Markoolio släppte sin hit Åka pendeltåg. Idén till låten fick Markoolio när han hörde Becks låt Loser. 

– Om man lyssnar på refrängen låter det som att han sjunger Åka pendeltåg, säger Markoolio och syftar på textraden "Soy un perdedor". 

Men det var inte bara att "Soy un perdedor" lät som "Åka pendeltåg" som fick Markoolio att skriva låten. 

– Anledning till varför vi skrev den var för att studion vi spelade in första plattan i låg i Västerhaninge och då var jag tvungen att åka mycket pendeltåg.

För att sen få göra Åka pendeltåg, som blev en slags cover på Loser, så krävdes det att Beck gav sitt godkännande. 

– De bad oss översätta texten och vi orkade inte ens rimma. Så det var såhär "I don't have a driver's license, I go by commuter train". Och Beck bara "Kör, det blir jättebra det här".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista