Iman Aldebe och Milan Fashion Week
Iman Aldebe och Milan Fashion Week. Foto: Fredrik Sandberg & Antonio Calanni /TT

Vass kritik mot modehusen efter Milan Fashion Week

"Enbart vita modeller"
3:25 min

Modehus kritiserades för kulturell appropriering under Milan Fashion Week. Kläddesignern Iman Aldebe tycker modehusen som inspirerats av muslimskt mode ska credda det.

Modehus fick kritik för kulturell appropriering under Milan Fashion Week efter att vita modeller burit hijab och turban. Stockholmsbaserade kläddesignern Iman Aldebe tycker det är positivt att modehus lånar från kulturer men att det även borde ingå ett ansvar för hur det görs.

– Med enbart vita modeller ger man en signal om att de här plaggen är inte till för er utan att vi enbart lånar från er kultur och det är det som folk reagerar emot, säger kläddesignern Iman Aldebe.

Hur hade de kunnat göra annorlunda?

– Att låta modeller som bär slöja bära plaggen. Även turbaner som bärs av sikher bars enbart av vita modeller, så det har varit en masskritik på grund av det. 

Kläddesignern Iman Aldebe tycker modehusen som inspirerats från muslimskt mode ska credda det.

– Modehus lånar inspiration från muslimska länder men skriver annat på sina sociala medier. Jag tror de är rädda för att kritiseras då det finns människor som tycker det är en förtryckande symbol. Men samtidigt ser de att modest fashion industrin blivit en miljardindustri, men man står inte riktigt upp för det.

Du säger att de kopierat dig?

– Man kan se att de tagit inspiration från det jag visat i en dokumentär på CNN om mitt mode. Man kan ta det positivt men man ska stå för det man inspireras av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".