Marie Björk
Marie Björk Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Så får du ett jämställt föräldraskap

Marie Björk: Fasiken så gött kärleksliv man får om man lever jämställt
2:50 min

Även om man har en jämställd relation kan allting kastas omkull när ett barn kommer in i bilden. Marie Björk är aktuell med en bok om just jämställt föräldraskap och berättar allt om hur värt det kan vara.

Under graviditeten är det kvinnan som bär barnet och redan där kan en en diskussion kring jämställdhetsfrågor i en relation börja. Men för att bli en jämställd förälder gäller det att vara medveten och prata öppet om hur man ska göra när barnet väl kommer. 

Det berättar i alla fall Marie Björk som har skrivit boken Vi ska ha barn: handbok i jämställt föräldraskap som går igenom allt som du behöver veta. 

– Målet för mig med den här boken, är inte att bestämma eller rikta ut en väg för att så här måste du gå för att uppnå jämställt föräldraskap eller en jämställd relation. För det finns inte bara ett sätt. 

Målet som Marie Björk berättar om är att få människor att förstå varför saker blir som de blir så att man därför kan välja ut sin egen väg. 

– Så att man kan göra medvetna val, säger hon och fortsätter.

Om man bara låter saker bli lite som de blir, då blir det inte jämställt. För samhället är inte jämställt. 

Det är mycket att tänka på och det låter kanske som att det är väldigt ansträngande men Marie trycker också på alla de fördelar som kommer av ett jämställt föräldraskap. 

– Fasiken så gött kärleksliv man får om man lever jämställt. Det är fantastiskt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".