Fadumina och Mam Foon
Fadumina och Mam Foon Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Somaliskt kultband spelar i Stockholm

"För oss blir det att återuppliva den här tiden då Mogadishu var the place to be"
2:47 min

Till helgen är det dags för Selam festival i Stockholm. En festival där internationellt hyllade musiker uppträder på olika platser runt om i stan.

Lite speciellt för i år är att festivalen gästas av Dur Dur band International som inte gjort en konsert tillsammans sedan 90-talet.

Bandet var stora i Mogadishu, Somalia för snart trettio år sedan men splittrades när inbördeskriget startade i Somalia. Medlemmarna flydde och spreds över världen. 

Nu har Selam festival lyckats samla ihop medlemmarna igen och tillsammans ska de spela på Farsching.

– De kommer från en tid som jag tror att folk har glömt bort. För oss blir det att återuppliva den här tiden då Mogadishu var the place to be. När det var mycket nattliv, då det fanns ett liv som folk inte tror idag har funnits. Det kommer med musik, säger Mam Foon, som arbetar med Selam Festival. 

Det handlar också om att ge tillbaka till somalier som idag kanske inte får se sina artister så mycket i Sverige idag förklarar hon.  

Dur Dur band International är ett av flera band som uppträder under festivalen som pågår i tre dagar. Och nu har festivalen också spridit sig till fler delar av Stockholm.

Tidigare har artisterna uppträtt på scener i innerstan men den här gången har de försökt göra festivalen mer tillgänglig genom att en del av scenerna är utanför tullarna. 

Hon berättar också att Selam festival arbetar mot afrikanska, latinamerikanska och karibiska länder.

Selam festival startades faktiskt i Selam festival i Addis Abeba för ungefär fem år sedan. 

Målet med festivalen är att få ett internationellt samarbete mellan artisterna och musiken. Så att svenska artister uppträder i andra länder och artister från de länderna uppträder i Sverige. 

– För att skapa en plattform för folk som inte får ta del av sin egen musik, säger hon. 

Selam festival Stockholm datum

9/3: Dur Dur Band International + opening act Cherrie
10/3: Sami Dan + Betty G
11/3: Circus Debre Berhan
11/3: Salif Keita + opening act Eme Alfonso

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".