"Brigitte Lindholm" Matilda Smedius
"Brigitte Lindholm" Matilda Smedius Foto: Blizzard/privat.

Stockholmare är Overwatch senaste karaktär

"Det var surrealistiskt"
6:29 min

Över en natt fick hon 10 000 följare på Twitter och blev känd för en miljonpublik. I en exklusiv intervju berättar Matilda Smedius från Stockholm om hur det är att göra Overwatch nya karaktär Brigitte Lindholm.

Overwatch är just nu ett av världens största spel med över 35 miljoner spelare bara under år 2017.

För bara några veckor sedan släpptes en ny karaktär till spelet, svenska Brigitte Lindholm och det var ingen mindre än Stockholmaren Matilda Smedius som fick röstskådisjobbet. Efter att nyheten släpptes fick hon 10 000 följare på Twitter nästan direkt. 

– Det känns konstigt. Det har varit en väldigt intressant vecka. Jag har ingen koll på vad som precis har skett. Det är lite för stort för att fatta för mig just nu, säger hon.

På bara en natt har hon blivit känd för ett stort community som sträcker sig över hela världen och sedan nyheten släpptes har hon blivit överröst med kärlek. 

Hur kommer det sig egentligen att du fick jobbet?

– Jag hade tur kan man säga. Jag fick komma på röstprov och jag vet faktiskt inte, säger hon. 

Det finns sedan tidigare en svensk karaktär, Torbjörn, Brigittes pappa. Men i spelet pratar han bara engelska. Brigitte däremot har nästan bara svenska repliker.

Kommer du lära honom svenska fraser nu?

– Ja det kan man ju alltid hoppas. Jag hoppas i alla fall få träffa skådespelaren på något konvent det vore kul. Då ska jag definitivt lära honom lite svenska. 

Vilken är din favorit voiceline?

– Alltså det är mest episkt med "Alla till mig", alltså hennes ultimate voiceline, säger hon.

Matilda Smedius berättar att det är flera repliker som hon verkligen tycker om.

– Det är så najs att höra svenska och ha svensk kultur med i ett så stort spel. Det känns som att det aldrig skulle hända. Det är superhäftigt. 

Efter att nyheten om att Matilda Smedius är röstskådespelerskan till Brigitte Lindholm har flera av de andra karaktärernas röstskådespelare hört av sig. 

När Matilda själv spelar Overwatch väljer hon karaktären Pharah men hon har också testat att spela som Brigitte Lindholm. 

– Det var en konstig upplevelse. Det var så himla overkligt. Det var surrealistiskt, det är ju jag, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med karaktären. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".