Han flyger mindre för barnens skull

1:57 min

Perikles L Nalbantis är tvåbarnspappan som drabbades av en klimatdepression när han fick barn. Nu hanterar han sin klimatångest genom att kämpa för miljön. För nästa generations skull.

– Vi har själva försökt dra ner på flygandet, vi har åkt tåg till Grekland och Björnriket, säger Perikles L Nalbantis som är aktiv i föräldrarvrålet.

– Idag tycker ingen att det är konstigt att inte röka på krogen.

Perikles hanterar sin ångest genom att vara aktiv i uppropet Föräldravrålet. Det är en politiskt obunden grupp som vill kämpa för miljön för nästa generations skull.

Han tycker att det idag finns en norm på sociala medier som bidrar till att det är okej att resa långt.

– Jag ska till Arlanda för jag ska vara borta i tre veckor. Och alla säger "åh vad fantastiskt njut". Jag personligen tycker att det känns jobbigt för det är mina barns framtid och min framtid, säger Perikles L Nalbantis. 

Har du provat taktiken med flygskam mot dina vänner?

–  I begränsad utsträckning med de som tål det. Det är väldigt kontroversiellt att skuldbelägga med klimatskam. Folk höjer upp försvarsbarriärer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista