Julia Frej: Mina vänner hänger ut varandra

2:20 min

Mobbning och smutskastning i kommentarsfältet på sociala medier har blivit vardag för många. Artisten Julia Frej reagerar på hur normaliserat det har blivit.

– Jag tycker att det är oroväckande speciellt som förebild, säger Julia Frej. 

Hon fortsätter med att problematisera när vuxna säger till barn att de inte ska mobbas samtidigt som de själva ingår i små grupper som mobbas och är med i smutskastningsdrev. 

Folk är otroligt otrevliga mot varandra. Jag tycker att det känns väldigt obehagligt.

Känner du någon press eller ansvar som artist?

– Det gör man väl i allting, man kan ju göra sitt bästa i alla fall. Men jag reagerar jättestarkt på att väldigt många vänner till mig och kollegor nästan mobbar varandra men det har blivit så normaliserat att ingen hade kallat det för mobbning, säger hon.

Julia Frej berättar att hon ser hur vänner och kollegor hänger ut varandra i sociala medier. De tar saker ur sin kontext och klagar på folk utifrån ens egen världsbild. 

Den nya tonen i sociala medier gör att Julia Frej ofta väljer bort att skriva saker eller lägga ut saker. Hon försöker att inte tycka så mycket heller. 

– Det har varit så otroligt mycket tyckande om andra och jag tycker att man kan vara lite mer lyssnande kanske. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista