Carolina Setterwall
Carolina Setterwall Foto: Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Carolina Setterwall: Så bemöter du någon i sorg

2:38 min

Carolina Setterwall fann plötsligt en morgon sin man död i sängen. Nu har hon skrivit en bok om hur hon kämpar med sorgen och sin sons uppväxt.

Carolina Setterwall är aktuell med boken Låt oss hoppas på det bästa där hon skriver om sin mans plötsliga dödsfall.

Det var en helt vanlig söndagskväll när Carolina sa god natt till sin sambo för att gå och lägga sig hos deras åtta månaders son. När hon vaknar upp  dagen därpå är sambon död. 

– Det är nästan som att jag nu såhär tre år senare så kan jag inte sätta mig in i hur det kändes. Jag minns det utifrån. Men till en början var det ju total chock, säger hon. 

Carolina berättar att hon tog hjälp av nära och kära för att ta sig igenom den första tiden. 

Vad är det bästa sättet att bemöta någon i sorg?

– Jag tror att reaktionen är mindre viktig än handlingen som följer. Men att orka fortsätta finnas där för en person som går igenom något tufft.

Idag är Carolinas son fyra år gammal och hon berättar att det varit svårt i perioder att förklara för honom vad som hände hans biologiska pappa. 

– När han var två-tre frågade han ibland varför inte han hade en pappa som hämtade på förskolan. I början var det mycket prat om himlen och nu när han är fyra så vet han att pappa hade en ovanlig sjukdom och han börjar greppa det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".