Läktare på Råsunda.
Läktare på Råsunda. Foto: Pontus Lundahl /TT

Råsundaläktaren som flyttade till Kosovo

1:25 min

AIK:s gamla hemmaarena Råsunda från 1937 revs för 6 år sedan. Stolarna från stadion hamnade i Pristina, Kosovo av alla ställen. Men nu har solnastadion rivits en gång för alla.

– Kosovos fotbollsförbund hade goda kontakter med det svenska fotbollsförbundet redan innan Råsunda revs, säger Jenny Åkesson Handläggare för offentlig diplomati på Svenska ambasaden i Pristina Kosovo.

Man visste i Kosovo att Råsundastation skulle rivas och Pristina i Kosovo var i behov av läktarstolar. Därför slängde de ut en förfrågan till Sverige om att få ta över stolarna.

– Stolarna blev deras, och fick ta med sig hur många de ville, men fick stå själva för nedmontering och frakt. Under tre långa vinterdagar så skruvades stolarna ner, säger Jenny Åkesson.

Idag finns inte stolarna kvar i Kosovo eftersom att arenan i Pristina ska få en helt ny läktare och stolarna monterades ner en gång för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista