Nytt ord för kvinnlig erektion, "dyna".
1 av 2
Nytt ord för kvinnlig erektion, "dyna".
Jenny Hedlöf och Antonia Nordin
2 av 2
Jenny Hedlöf och Antonia Nordin Foto: Privat. Illustration Lilly Kronlund

Nytt ord för kvinnligt stånd

2:06 min

Barnmorskestudenterna Jenny Hedlöf och Antonia Nordin från KI, insåg att det saknades ett ord för när en kvinna blir sexuellt upphetsad. De kom fram till att "dyna" är ett passande ord.

– Dyna, är taget från ordet dyning. Som kommer från ett latinskt ord som beskriver svullnaden i vulvan vid sexuellt upphetsning, säger Antonia Nordin, barnmorskestudent.

På första terminen på barnmorskeprogrammet insåg Jenny och Antonia att det inte fanns något ord för vad som händer i vulvan vid sexuell upphetsning. De tror att med hjälp av ett ord så kan man sprida kunskapen bakom ordet.

Hur ska man använda ordet dyna?

– Man kan leka runt med ordet, man kan säga jag har dyna just nu, jag får dyna, jag har dynat eller om man söker hjälp kan man säga: jag lyckas inte få samma dyna som för två år sedan, säger Antonia Nordin, barnmorskestudent.

Vad har ni för förväntningar på spridningen av ordet?

– Våra förväntningar har redan överskridits enormt. Vi är framför allt glada att vi kickat igång en konversation om det här. Varför har det inte fått ett ord? Och att det nu kan få ett ord även om det blir dyna eller något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista