Ailin Moaf Mirlashari och Nader Attiyah.
Ailin Moaf Mirlashari och Nader Attiyah. Foto: Eva Ericsson / Sveriges Radio.

Författarna: Vi vill förvalta det språk vi använder

6:00 min

En bok bara är framtagen av Ailin Moaf Mirlashari och Nader Attiyah. Författarna lyfter 19 ord, som Du la ren, Uft, Yani, och Efter Näckrosen.

– Vi ser det som ett kulturarv, men i processen så ser vi det som en forskning. Vi har tagit del av ett språk som skapats i ett språk som är svenska språket. Vi har tagit hjälp av folket i området där orden används, säger Nader.

– Vi fick en fråga på releasen om vi hittat på orden, eftersom "i det svenska språket så pratar man inte så här". Men det är exakt det vi vill lyfta, att detta är del av svenska språket. Den här kontexten finns inte någon annanstans än i Sverige, säger Ailin.

Ni har utgått från där ni bor?

– Ja, det är Järvaområdet. Men specifikt Akalla, Husby, Kista, säger Ailin.

Nader Attiyah och Ailin Moaf Mirlashari om projektet:

– Vi vill värdera vårt språk och den kultur vi skapat tillsammans. Den kultur som finns och används i miljonprogrammen i Svea har oftast förbisetts och förminskats, så låt oss istället förvalta den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista