Asabea Britton
Asabea Britton. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Asabea Britton - den folkbildande barnmorskan

3:38 min

Asabea Britton är barnmorskan som blivit folkbildare i sociala medier. I pedagogiska filmklipp lär hon ut allt hon kan om förlossningar, bristningar, baby blues och amning.

Med bristningsskolor och förlossningsskolor på sitt Instagramkonto lugnar och utbildar barnmorskan Asabea Britton blivande och nyblivna föräldrar. Idén var från början inte genomtänkt utan kom till av en slump. 

– Jag la upp ett inlägg med några kort som föreställde olika bristningar som vi ska använda för att förklara vad folk har fått för skador, säger Asabea Britton.  

– Det var kanske lite oansvarigt av mig för jag fick så himla mycket reaktioner. Dels från folk som blev jätterädda. Och sen så var det många som var nyfikna. Så då tänkte jag att jag fick ta mitt ansvar och ge lite kontext till bilderna. 

Responsen på de följande inläggen blev väldigt positiv vilket gjorde att Asabea Britton bestämde sig för att fortsätta med folkbildningen. 

– Det var många som skrev "Gud vad intressant, vi får lära oss allt för lite om det här". 

Får man inte tillräckligt med information när man är gravid? 

– Det verkar ju inte så. Information finns tillgänglig men det kanske är svårt att ta in. Jag ger det på ett lättillgängligt sätt och man kan kolla på det hemma själv, säger Asabea Britton. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista