Joanna Swica
Joanna Swica Foto: Privat/Fredrik Wannerstedt

Joanna efter den allvarliga olyckan: hjälmen räddade mitt liv

3:56 min

Hjälmen blev livsavgörande när träningsbloggaren Joanna Swica föll rakt över cykelstyret och ned i asfalten. På sin blogg framhåller hon nu vikten att använda just hjälm och har redan väckt ett stort intresse bland sina läsare.

Efter den allvarliga olyckan berättade läkarna för Joanna Swica att om hon inte haft hjälm, hade hon spräckt skallen och inte överlevt. Hjälmen hade delats i två och hon har fått sy över femtio stygn och har ett flertal frakturer i ansiktet. 

– Hela cykeln ställer sig och jag for över. Det första jag minns när jag ligger på asfalten är att 'fan detta är illa', säger hon.

Nu vill Joanna uppmana människor att använda hjälm. Och responsen har varit bättre än förväntat. På bara två veckor har över tvåhundra personer skickat in bilder på när de köper hjälm.

Joanna som i vanliga fall tävlar i Iron Man berättar också att olyckan inte kommer att stoppa henne från att fortsätta att kämpa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".