Johan Petré
Johan Petré Foto: Allis Nettréus/SvD/TT och Sofia Henriksson/Sveriges Radio

Tv-serie inspelad i Stockholm – får miljonpublik i Japan

2:28 min

Inför sommar-OS 2020 i Tokyo har ett japanskt filmteam på över 100 personer spelat in en tv-serie i Stockholm som kommer att ses av upp till 20 miljoner människor per avsnitt.

Det hela började under OS år 1912 på Stockholm stadion då en japansk maratonlöpare försvann.

Myten om den försvunna japanen pågick i åratal tills det framkom att löparen Shiso Kanakuri egentligen bara blivit trött, gått in i en trädgård i Sollentuna, blivit bjuden på fika av familjen Petré för att sedan somna.

När han vaknade glömde han bort att anmäla att han avbrutit loppet.

Nu 106 år senare ska historian om Shiso Kanakuri bli en tv-serie i Japan som ska visas i samband med sommar-OS i Tokyo 2020.

Stockholmsprofilen och festfixaren Johan Petré som är barnbarns barn till Eugene och Maria som tog emot Shiso för hundra år sedan kommer att vara med i serien som kommer ses av miljontals japaner.

– Det är japans största satsning utanför Japan och 15-20 miljoner människor kommer att se den per avsnitt, säger Johan Petré. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".