Selam Fessahaye
Selam Fessahaye Foto: Sofia Henriksson samt Fashion Week Stockholm

Hyllade modeskaparen slår igenom internationellt

4:32 min

Modeskaparen och kostymören Selam Fessahaye började sin resa för över tolv år sedan men slog under modeveckan i Stockholm igenom stort. Hennes show blev den stora snackisen och nu berättar hon om sin resa.

Redan som liten brukade Selam Fessahaye smyga in i sina föräldrars garderober för att ta plagg som de inte använde och göra egna nya designs. 

Det ena ledde till det andra och små jobb inom modebranschen gav henne tillslut en fot in och tolv år senare är hon en modeskapare att räkna med i Sverige och i världen. 

– Det tog ett tag för mig att fatta att det här verkligen är ett jobb och att man är duktig, säger Selam Fessahaye.

Hon har klätt många kända profiler i Sverige, bland annat Sabina Ddumba och Seinabo Sey som också utsågs till Årets stilikon och på galan bar hon Selams design. 

Det känns som att Seinabo och jag, vi har varit med mycket i varandras resa. Hon har varit en så stor del i allt.

Hennes modevisning på fashion week hyllades till och med internationellt.

– Den var väldigt lång och det var nog både bra och dåligt. Det var olika looks och sen vet jag att många har pratat om modellerna, alla som var med och gick, säger Selam Fessahaye och fortsätter:

– Jag ville inte göra ett statement men jag tror aldrig att jag kommer komma ifrån att göra ett statement. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".