Charlotta Seiler Brylla och Hov1
Charlotta Seiler Brylla är inte nöjd med Hov1s tyska. Foto: Henrik Montgomery/TT, Niklas Björling/ Stockholms universitet

Docenten i tyska totalsågar Hov1s uttal

2:57 min

På senaste singeln Auf wiedersehen tar Hov1 farväl på tyska. Men Charlotta Seiler Brylla, docent i tyska på Stockholms universitet, är inte imponerad.

När Hov1 släppte sin senaste singel Auf wiedersehen gick den direkt in som etta på Sverigetopplistan. Men alla är inte imponerade av poprapparnas språkinsatser. Charlotta Seiler Brylla, docent i tyska på Stockholms universitet, underkänner Hov1s tyska.

– De skulle få rest på uttalsprovet. Det ska vara betoning på det första ledet, på wie. 

W på tyska motsvarar oftast svenskt enkel-v. Men Charlotta Seiler Brylla menar att Hov1 tar i för mycket för att få till ett korrekt tyskt uttal. 

– De landar i ett "wee" som blir engelskinspirerat. 

Charlotta Seiler Brylla tvivlar på att någon i Hov1 har läst tyska i skolan. Trots det ser hon det som något positivt att de ändå valt att sjunga på det språket. Men något högt betyg blir det inte.

– Det skulle få IG just eftersom de missar på både uttal och betoning. Men jag är säker på att eftersom de är musiker skulle de bara skulle behöva en träningsomgång för att sätta det, säger Charlotta Seiler Brylla. 

Hov1 säger till P5 STHLM att de är medvetna om språkfelet men att de tycker att det låter bra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".