Tacos
1 av 2
Tacos
Hanna Nykänen och Filip Lundin.
2 av 2
Hanna Nykänen och Filip Lundin. Foto: Anna Alexandersson/Sveriges Radio

Stockholm vaskar mer tacosås än skumpa

2:54 min

En tredjedel av den mat som köps idag slängs. Det förklarar Filip Lundin, grundare av Sopkök och Hanna Nykänen ingenjör. Men du skulle med några få handgrepp kunna sluta med det matsvinn du håller på med.

Matsvinn handlar inte bara om det affärskedjorna inte kan sälja och därmed kastar, utan även om den mat du handlar men inte äter upp.

– Så mycket som en tredjedel av det du handlar slänger du, berättar Hanna Nykänen ingenjör och fortsätter:

– Strunta i inköpslistor, ta en bild på ditt kylskåp istället så ser du enklare vad du har hemma och inte köper dubbletter.

Att inte ta en "doggy bag" är också en form av matsvinn menar Filip Lundin, från Sopköket och tycker att personal på restaurangerna i Stockholm borde obligatoriskt fråga om gästen vill ha med sina matrester hem.

– Jag är ju lite extrem och kan roffa åt mig av polarnas mat också i doggy bagen, men det är inget jag rekomenderar säger Filip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".