George, Elton och Solomon som tillsammans utgör gruppen "Mandems"
George, Elton och Solomon som tillsammans utgör gruppen "Mandems" Foto: Mariana Benyamin Sir/ Sveriges Radio

Mandems gör succé med satirlåt

4:14 min

Stjärnor över en natt. Den nya gruppen Mandems gör succé på sociala medier med satirlåten "Dax att åka hem".

Vännerna Elton, Solomon och George hade fått syn på Alternativ För Sveriges "Dags att åka hem"-kampanj och började skämta om den.

Resultatet blev ett roligt klipp på sociala medier. Klippet fick stor spridning och nådde bland andra artisten Michel Dida som uppmanade killarna till att istället göra en hel låt.

Lång historia kort: Gruppen Mandem bildades och förra veckan släpptes låten "Dax att åka hem" som på några dagar nått över 145 000 visningar på Youtube.

– Vi var jättechockade. Vi trodde aldrig att låten skulle bli så här stor. Planen var att vi bara skulle göra en rolig video, säger den nya gruppen. 

– Vi gillar att få folk att le och att skratta. När vi är med varandra är det alltid något spontant som händer som får folk att skratta.

Glädjespridarna hade märkt att människor i deras omgivning tagit illa vid sig av den politiska kampanjen och bestämde sig för att göra något åt saken.  

– Eftersom många tog det negativt så ville vi göra något positivt av det. Något man kan skratta åt och dansa till istället, berättar trion.

– I slutet av låten säger vi att det är bättre att vi stannar kvar här så slutsatsen av allt är att vi kommer stanna kvar här oavsett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".